פלוגה ו

מקבץ סיפורי הנופלים בפלוגה ו בקרבות החווה הסינית במלחמת יום הכיפורים  1973

לשליחת מידע תמונות וקבצים להוספה לעמוד

פלוגה ו | יוסף שלי | מסבירן |

יוסף שלי

יוסף שלי

יוסף (ג'וג'ו), בן אולימפיה וגסטון, נולד ביום י"ח באב תשט"ו (6.7.1955) בתוניס שבתוניסיה, ועלה ארצה עם משפחתו בשנת 1956. הוא למד בבית-הספר היסודי "ניר יפה" בתענך ואחרי-כן המשיך בלימודיו בבית-הספר התיכון המקצועי "אורט" בעפולה. יוסף היה תלמיד טוב, חרוץ וממושמע, אהוב על מוריו ומקובל על חבריו. הוא היה בעל כושר גופני מעולה וחובב ספורט נלהב, שהתעניין במיוחד בטניס-שולחן. בעירו השתתף בארגון קבוצת טניס-שולחן ונטל חלק בתחרויות שונות. חבריו אהבוהו על שהיה טוב-לב, נאמן, מסור ומוכן לעזור לזולת. תמיד חייך ולא נפל ברוחו, היה בעל חוש הומור, שמח, אופטימי ועליז. הוא ידע גם להתבדח בטעם ובמידה. איש-שיחה נעים היה ואהב להתווכח על נושאים שונים, וכשסבר שהוא צודק, עמד על דעותיו בעקשנות רבה. היה לו כוח סבל רב, והוא אהב לעבוד והיה פעלתני מאוד. מעודו לא ישב באפס מעשה ותמיד מצא עיסוק לעצמו. כל מכריו זוכרים אותו כאדם אדיב, מנומס ונעים הליכות, נדיב רוח ורחב-יד. הוא אהב מאוד את הוריו, החשיב את דעתם ונשמע להם בכל עניין, ומעולם לא שכח לתת להם מתנות בימי חג ומועד.

יוסף גויס לצה"ל במחצית פברואר 1973 והתנדב לחיל הצנחנים. לאחר הטירונות השתלם בקורס צניחה. ביחידתו נחשב חייל טוב, אחראי ומסור לתפקידו, ומפקדו אמר עליו שהיה "בעל כוח רב, בעל רצון עז, והייתה בו מסירות ודבקות במטרה". בתקופת שירותו רחוק מהבית השתדל שלא להדאיג את הוריו וכתב להם מכתבים, הרגיע אותם וסיפר להם על חייו בצבא. במלחמת יום הכיפורים השתתף יוסף בקרבות נגד המצרים בסיני ולחם בגבורה רבה. ביום כ"ד בתשרי תשל"ד (20.10.1973), נפגע ונפל בקרב ליד "החווה הסינית", בגזרה המרכזית בסיני. הוא הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בעפולה. השאיר אחריו הורים, חמישה אחים וארבע אחיות. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-טוראי.

פלוגה ו | יוסף מזרחי | מסבירן |

יוסף מזרחי

יוסף מזרחי

יוסף, בן צלחה ויונה, נולד ביום ג' בטבת תשט"ו (28.12.1954) בירושלים. כשהיה כבן שלושה חודשים עברה משפחתו לגור במושב רווחה שבחבל לכיש. יוסי למד בגן-חובה במושב וסיים את לימודיו בבית-הספר היסודי "חזון יחזקאל", שבקרבת מושב רווחה. אחר-כך המשיך ולמד בבית-הספר התיכון "שפיר" שלוש שנים, והשתלם במגמה של מסגרות מכנית. נער סקרן ועירני היה יוסי, וכשהחל את לימודיו בכיתה א' והוא אך בן חמש וחצי, הפליא את מוריו בשקדנותו וברצונו לרכוש דעת. הוא שימש דוגמא ומופת לחבריו בכיתה. רמת ידיעותיו וחריצותו ניכרו לא רק במקצועות העיוניים, כי אם גם בחקלאות ובמלאכת יד. "אני זוכר כיצד סייע לי במתמטיקה. תמיד עזר לי להכין את השיעורים, כי היה המומחה שלנו במקצוע", סיפר אחד מידידיו. אכן, יוסי נודע כחבר נאמן ומסור, שהיה נכון תמיד לסייע בעצה ובמעשה לכל אדם. כשהגיע הביתה בתום יום לימודים ארוך, הסיר את תלבושת בית-הספר, לבש בגדי עבודה ויצא לשדה, לסייע להוריו ולבני משפחתו בעבודות הגן השונות. גם כשהיה תלמיד בבית-הספר התיכון עשה חיל בלימודיו והתמיד בפעילותו החברתית. יוסי התמחה במסגרות מכנית והגיע להישגים מרשימים. בשעות הפנאי הרכיב דגמי עץ ומתכת, הקים שערים ואף בנה תנור חשמלי לשימוש בני כיתתו ובני משפחתו. הוא השתתף בפעולות ספורט שונות ואהב מאוד לצעוד ברגל. מעולם לא החמיץ מסע ברגל שנערך מטעם בית-ספרו והשתתף גם בצעדות ירושלים. "אני זוכר את יוסי צועד בקצב ובמרץ, ומקשיב לכל מלה היוצאת מפי המדריך. בלילה היה מבדר את כל החבר'ה, ובבוקר השכים קום, עירני ותוסס…" סיפר אחד מחבריו. יוסי, שנודע בפעלתנותו ובכושר היזמה והארגון שלו, נתמנה רכז-נוער במושב רווחה. הוא ארגן אף את פעילות הנוער במועצה האזורית "אבן שמואל" ומילא את תפקידו בלא דופי. הוא אהב מוסיקה ובמיוחד את המוסיקה היוונית. סיפרה אחת מאחיותיו: "כשיוסי האזין למוסיקה יוונית, לצלילי בוזוקי, שכח את הכל. אולי משום כך נמשך אל המוסיקה הזאת דווקא בשעות הקשות". כתום שלוש שנות לימוד בבית-הספר התיכון החל לסייע להוריו בנשיאת נטל הפרנסה. משפחת מזרחי הענפה לא יכלה לוותר על עזרת האחים הבוגרים, והוא נרתם לעבודות חקלאיות ולעבודות הבית השונות. בן מסור ואח נאמן היה, ובשנה שקדמה לגיוסו עשה רבות ליצירת אווירה חמה ולבבית בבית. הכל זוכרים אותו כעלם גבה קומה וחסון, בעל עיניים חומות ומלאות חכמת חיים וטוב לב.

יוסף גויס לצה"ל בראשית פברואר 1973 והתנדב לצנחנים. לאחר הטירונות השתלם כרובאי והוצב בפלוגה של חיל רגלים. חייל מסור היה יוסי. חבריו כינו אותו בחיבה "קצב", משום שהיה נותן הקצב בשגרת האימונים. הם סיפרו עליו: "בשעות הקשות ביותר היה יוסי שר פתאום, שירים ביוונית שר. תמיד חייך, דאג לאחרים. יוסי אהב את הצנחנים וביקש להשתלם בקורסים שונים ולהצליח בצה"ל. כולנו היינו בטוחים שייצא ממנו משהו. יוסי היה יותר מכולם". חרף האימונים המפרכים והשעות הקשות הרחק מן הבית, לא התלונן יוסי ולא רטן. כשהיה בא הביתה לחופשה קצרה, אורו פניו והוא התעניין בכל אשר אירע לכל אחד מבני משפחתו, ולא נלאה משמוע ומספר. כשפרצה מלחמת יום-הכיפורים, נשלחה יחידתו לסיני והוא השתתף בקרבות הבלימה כרובאי. עשרה ימים לחם בלא ליאות ובמסירות בקרבות באזור התעלה. ביום כ"ב בתשרי תשל"ד חצה את התעלה. חבריו ליחידה מספרים על עוז רוחו ועל נכונותו לקבל על עצמו כל משימה. צלף מעולה היה והיטיב לקלוע למטרה. במסירות עילאית הציל שניים מחבריו הלוחמים. ביום כ"ה בתשרי תשל"ד (21.10.1973) נפגע מרסיס של פצצה ליד הרמפה באזור "פוקסטרוט" ונהרג בו במקום. הוא הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין הצבאי בהר-הרצל. השאיר אחריו אב, אם, אחים ואחיות. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב טוראי.

פלוגה ו | מנחם כהן | מסבירן |

מנחם כהן

בן זכריה (הכהן) ז"ל ויפה. נולד ביום ח' במנחם-אב תשי"ד (7.8.1954) במושב שלומי. למד בבית-הספר היסודי 'נוה משה' במגדיאל ומשם עבר ללמוד את מלאכת-הדפוס (סידור-יד) בבית- הספר התיכון-מקצועי שבכפר-חב"ד. חברו לספסל-הלימודים מספר, שמנחם היה מאוד בטוח בעצמו, ידע מה שהוא רוצה ולקראת מה הוא הולך, וחתר להשיג זאת בעקשנות ובהתמדה. כבן למשפחה דתית הקפיד להניח תפילין מדי יום-ביומו ואת אמו האלמנה כיבד בכל-מאודו. היה ספורטאי מעולה ובתחרויות הריצה שנערכו בבית-הספר היה מגיע תמיד הראשון לקו-הגמר. כן הרבה לשחק בכדורגל.

מנחם גויס לצה"ל בתחילת פברואר 1973 והתנדב לחיל-הצנחנים. הוא עמד בכל קשיי הטירונות וסיים בזה אחר זה קורסים שונים: קורס-צניחה, קורס מ"כים חי"ר, קורס-נהגים, קורס מש"קי-תול"ר. גם בצבא הקפיד על קיום המצוות והשפיע השפעה רוחנית על חבריו ליחידה. מפקדיו העריכוהו הערכה רבה וביטאו את הערכתם זו על-ידי העלאתו בדרגה.

במלחמת יום-הכיפורים נטל מנחם חלק במלחמת-הצנחנים העקובה מדם על 'החוה הסינית', ועבר אותה בשלום. בהמשך שירותו, בעת סיום תרגיל, נפצע מנחם פציעה אנושה – ביום ד' בשבט תשל"ה (15.1.1975) נפל בעת מילוי תפקידו. הובא למנוחת-עולמים בבית- העלמין שבהוד-השרון. השאיר אחריו אם אלמנה, חמש אחיות ושני אחים.

פודקאסט לשמיעה ישירה על קרבות החווה הסינית

גדוד 890 – החווה הסינית

בלילה שבין ה-15 ל-16 באוקטובר קיבל גדוד 890 משימה מורכבת בחוף המצרי של מפרץ סואץ. כל הלילה ישבו המפקדים להכין את פרטי המבצע ובבוקר הוחלפה המשימה ולגדוד ניתנה הוראה להגיע לטסה. הסיבה לשינוי במשימה הייתה שכוח שריון מצרי גדול חסם את הדרך אל ראש הגשר שהקימה האוגדה של שרון מעל אגם המר והייתה סכנה שכוחות ישראלים גדולים ינותקו לגמרי מכוחותינו. כוחות שריון וצנחני מילואים מאוגדת ברן ניסו להבקיע דרך לתעלה אך ספגו אבידות קשות והדרך נותרה חסומה.

על גדוד 890 הוטל לטהר את הציר הראשי בדרך לראש הגשר על מנת למנוע את הניתוק, לאחר טיסה ונסיעה בצפיפות באוטובוסים הגיע הגדוד לטסה שם אסף המח"ט את מפקדי הפלוגות והסביר להם בקיצור לפני מה הם עומדים

משם טסו הלוחמים במסוקים לנקודה קרובה לציר אותו היה עליהם לפתוח.מפקד הגדוד הספיק לקבל תדריך קצר ולא ממצה וכבר נדחק על ידי האוגדה להתחיל במשימה, לפני שנחת כל הגדוד, ללא קצין ארטילריה וללא מודיעין מספק על כוחות אוייב במתחם.

הפקודה הייתה לטהר את השטח מצפון לציר טרטור במרחק שתיים וחצי קילומטר, טווח טילי הסאגר, על מנת להבטיח את הטנקים שינועו בעקבות הגדוד. כבר בתחילת ההליכה נפתחה על הגדוד אש כוחותינו שטעו וחשבו אותו לקומנדו מצרי. לאחר צעקות, סימונים ונצנוצים נוצר תיאום וכוחותינו הפסיקו לירות

הגדוד נע על ציר עכביש על למפגש עם ציר טרטור שם החל להתפרס. כעבור זמן קצר הורה המח"ט, עוזי יאירי, לשנות את הפריסה ולסרוק את השטח מטרטור צפונה. הסריקה התבצעה באטיות בשל קשיי תיאום בין הפלוגות ובשל פצצות תאורה מצריות שהכריחו את הלוחמים להצמד לקרקע.

הראשונה להתקל בכוחות מצריים הייתה פלוגה ב'. מהאש החזקה נפגעו לוחמים רבים וביניהם יקי המ"פ שהמשיך לנסות לארגן את חייליו להסתערות. יותר מאוחר נפצע קשה ומת מפצעיו. המג"ד הורה לפלוגה ג' לאגף משמאל את המתחם אולם כבר בתחילת התנועה נורתה כנגדם אש חזקה. המ"מ, גוזלן, והמ"פ, מרגל, נפצעו. שאר חיילי הפלוגה רצו תחת אש תופת לחלץ את המפקדים שנפגעו.

כל אותו הזמן הנחיתו המצרים מטח ארטילרי על הגדוד ובמיוחד על ציר טרטור. כך קרה שתוך זמן קצר היו לגדוד שתי פלוגות עם נפגעים רבים, ביניהם גם לא מעט מפקדים ולא היה ניתן להמשיך בהסתערות או לחלץ פצועים. המג"ד שהיה בין שתי הפלוגות קרא לצוותי הנשק של פלוגה ד' והקים רתק גדודי על מנת לתת חיפוי לפינוי הנפגעים.
תוך כדי שהרתק שומר על חילופי אש כבדים עם המצרים הורה המג"ד לפלוגה ה' לנסות להמשיך את ההסתערות מהמקום בו הפסיקה פלוגה ב' באם ניתן, או לחילופין לחלץ את הפצועים במידה ולא ניתן להסתער.

כשהגיעו ראשוני פלוגה ה' לאזור של פלוגה ב' היה המצב לא ברור. אלי, מפקד פלוגה ה', נטל לידו מכשיר קשר ושמע כי לפניו פלוגה בה נהרג המ"פ יחד עם שני קצינים נוספים וסגנו של יקי, אייל, פצוע קשה.
במשך כל הלילה גררו את הפצועים תחת אש עד שלפנות בוקר אספו כשישים איש מאחורי תלולית עפר ששימשה מחסה מפוקפק וכונתה "גבעת הפצועים".

הפצועים הראשונים נפלו כמה עשרות מטרים מעמדות המצרים והיה הכרחי להשלים את החילוץ בחשיכה, לכן רצו הלוחמים תחת אש כשהם מתעלמים מפגזי הארטילריה הנוחתים סביבם ומסכנים את חייהם כל רגע. כשניסו המצרים לקום מעמדותיהם ולהסתער ירה בהם רזי, קצין שהצטרף לגדוד, מהמא"ג שבידיו. הפצועים פונו לתאג"ד ומשם בנגמשים פונו אלו שפציעתם הייתה קשה.
מאוחר יותר הורה הסמג"ד לתאג"ד, שחטף גם הוא אש יעילה, להתקפל ולחזור אל פלוגת הרפואה של החטיבה. כל אותו הזמן הייתה פלוגה ד' בטוחה יחסית בתוך התעלה עד שלקראת שחר החלו המצרים להפגיז גם אותה וגרמו לנפגעים רבים.
כשעלה השחר החלו להכנס למערכה טנקים מצריים והמג"ד ביקש מהאוגדה סיוע של שריון. אבל באוגדה היו עסוקים בזירוז גשר הדוברות אל התעלה ולא היו מודעים למצב הקשה בו נתון הגדוד. כשנודע המצב באוגדה נשלח כוח מגדוד 100 בפיקודו של אהוד ברק לחלץ את הצנחנים. אהוד דיבר בקשר עם איציק והסביר לו שיוכל לבא לעזרתו רק כשיעלה אור ראשון. עם שחר הודיעו הטנקים כי הם לא מזהים את מיקומם של הצנחנים ולא יודעים איך להתקדם. כשהגיע המג"ד למסקנה שאין ברירה החליט לפתוח רימון עשן ביודעו שהדבר ימשוך אש מצרית מדוייקת לכיוונו. אהוד זיהה את העשן והתקדם לשטח שבין הצנחנים למצרים והגיע עד לתעלות של המצרים. משם קרא למג"ד לבא עם הצנחנים שלו ולטהר את עמדות המצרים.
המג"ד הסביר לו שלצנחנים כמעט ולא נותרה תחמושת וגם מעט מידי אנשים בריאים וגם הם עסוקים בפינוי הנפגעים. בינתיים החלו הטנקים להפגע מטילי סאגר והיה צורך לפנות גם את השריונרים שקפצו מהטנקים הבוערים. פגזי ארטילריה החלו נופלים גם בגבעת הפצועים שם גרמו לנפגעים נוספים. "זלדות" שהגיעו למקום סייעו בפינוי הפצועים עד שנסוגו הטנקים. המג"ד קיבל פקודה לפנות את כל הגדוד לאחור אל התעלה בה הייתה פלוגה ד' עם החפ"ק החטיבתי.

במהלך הפינוי נפגעו לוחמים נוספים מאש המצרים וגם התעלה עצמה הופגזה מה שהכריח את הלוחמים לחפור שוחות בידיהם ולהסתתר מפני הפגזים. בצהריים, כשקיבלו אישור להתפנות מהשטח, נודע כי מספר אנשים ובראשם חזי נשארו קרוב לעמדות המצרים עם פצוע קל ביניהם ללא יכולת לחלץ לאחור תחת האש המצרית. לקראת ערב יצאו אחרוני הכוחות מהשטח על ידי טנקים ונגמשים
הגדוד היה במצב קשה מאוד. כארבעים לוחמים נהרגו ומעל מאה נפצעו כולל מפקדים רבים. הפלוגות היו מפוזרות בנקודות רבות לאיסוף פצועים. גם מי שנשאר שלם בגופו לקח עימו משקעים נפשיים כבדים מהקרב שנמשך כשתיים-עשרה שעות וגבה נפגעים כה רבים. לכך יש להוסיף את העובדה שהלוחמים יצאו בהרגשה שהמשימה לא בוצעה ורק מאוחר יותר סיפרו להם אנשי השריון על חשיבות הקרב בו נטלו הצנחנים חלק. הייתה זו משימה קשה לאסוף את הלוחמים העייפים אך בלית ברירה נאסף הגדוד מחדש, הכוחות חולקו ואורגנו ועם חשיכה כבר קיבלו משימה חדשה. הגדוד עבר את התעלה לאפריקה שם סייע לצנחנים המילואים ושם גם סיים את המלחמה.

לסיכום
קרב החווה הסינית עורר מחלוקות קשות לאחר המלחמה. רבים טענו שלוחמים רבים איבדו את חייהם למרות שלא היהי צורך בכך. אחד הגורמים העיקריים לכך היה המודיעין המעורפל שקיבל מפקד הגדוד בדרך אל החווה. יותר מאוחר נודע כי המצרים החזיקו בחווה כח גדול בהרבה ממה שהאמינו במודיעין הישראלי. יש אומרים שמאז ומעולם לא לחמו כוחות רבים כל-כך עם עוצמת אש כמו האש שניתכה בקרב על החווה הסינית. למרות כל זאת, היו הם הצנחנים של גדוד 890 אלו שהחזיקו את הדרך אל ראש הגשר כל אותן שעות ומנעו את ניתוק הכח ששהה במצריים.

דילוג לתוכן